UGent zoekt deelnemers om geurvorming in kleding in kaart te brengen
Heeft u al ooit gehoord van permastink? Het is een term die gebruikt wordt om te verwijzen naar de hardnekkige geur die sommige synthetische kledingstukken, zoals sportkleding, kunnen ontwikkelen na herhaaldelijk wassen. Wetenschappers van de Universiteit van Gent willen dit fenomeen beter begrijpen en zoeken daarom vrijwilligers die willen deelnemen aan een unieke studie.
Kledij heeft een eigen microbioom én een eigen geur
In de afgelopen decennia heeft de textielindustrie een verschuiving gezien naar milieuvriendelijk textiel, lagere wastemperaturen en mildere wasproducten. Tegenwoordig wordt er voornamelijk gewassen op 30°C, met gebruik van wasmiddelen zonder bleekmiddel. Deze ontwikkelingen hebben mede geleid tot de vorming van een uniek microbioom in kledingstukken, vergelijkbaar met het microbioom van de menselijke huid. Onderzoek heeft aangetoond dat dit microbioom, ondanks het wassen in de wasmachine met lage temperaturen en milde wasmiddelen, niet volledig verwijderd kan worden (bron: link naar artikel).
Hoewel dit op zichzelf geen probleem is, kan het resulteren in ongewenste geurtjes in kleding. De bacteriën nestelen zich diep in de vezels, waardoor dezelfde onaangename geur steeds weer terugkeert. Deze geur- veroorzakende bacteriën blijven namelijk in de vezels aanwezig. Dit geldt ook voor geur- en zweetmoleculen, evenals de vetstoffen die door de huid worden afgescheiden, die zich hechten aan de vezels en mogelijk gele vlekken kunnen veroorzaken.
Recenter onderzoek wijst zelfs naar de wasmachine als mede oorzaak voor het ontstaan en behoud van geurtjes in kleding (bron: link naar artikel).
Hoe manifesteert de permastink zich in onze kleding?
Ondanks de eerdere bevindingen zijn er nog zeer veel onduidelijkheden: hoe snel gaan de kledingstukken ruiken, welke andere bacteriën zijn er op de lange termijn betrokken, wat is het langetermijneffect van de wasmachine, en het droogproces en welke geurmoleculen worden exact gevormd? En bovenal, hoe kunnen we het probleem oplossen?
Op zoek naar deelnemers die geurvorming op lange termijn mee in kaart willen brengen
Deze studie is een unieke kans om bij te dragen aan de wetenschap en meer te leren over de eigen kleding- en lichaamsgeur. De wetenschappers zijn op zoek naar 100 mensen die aan het onderzoek willen meewerken. De onderzoekers zullen de groep mensen 30 weken lang volgen. Concreet krijgen de deelnemers één T-shirt per dag van de week alsook ongeparfumeerde producten zoals deodorant, douchegel en waspoeder. De deelnemers moeten deze producten tijdens het onderzoek gebruiken, omdat ontwikkeling van geuren en bacteriën zo minder beïnvloed wordt door externe factoren. Alle deelnemers worden tevens gecompenseerd voor hun tijd.
De oplossing?
Met de opgedane kennis gaan de wetenschappers op zoek naar oplossingen. Ze voegen aan kledij of in de wasmachine bepaalde stoffen toe die de bacteriën en/of geurmoleculen aanpakken. De onderzoekers hopen een oplossing tegen de terugkerende onaangenamen geuren te vinden in de vorm van een waspoeder, conditioner en/of gemodificeerd T-shirt en zo de cyclus doorbreken van steeds terugkerende onaangename kledijgeur.